Tuesday, July 26, 2011

Menziarahi Sdr Suhaimi di Sungai Jorong

25 Julai - Pas Cawangan Slim Village bersama Pas kawasan Tanjung Malim telah mengadakan kunjungan ukhuwah ke rumah Saudara Suhaimi Kasim di Kampung Sungai Jorong. Ziarah yang dijalankan ini merupakan rutin bagi Pas Cawangan Slim Village maju, tetapi kali ini, lebih bermakna dengan disertai bersama pimpinan Pas kawasan Tanjong Malim.

Sebelum menziarahi sdr Suhaimi, semua pimpinan bersolat Asar di Masjid Slim Village. Antara pimpinan Pas kawasan yang hadir ialah Tuan Hj Junid selaku Setiausaha Pas Kawasan dan Sdr Salim, Penolong Setiausaha. Pimpinan cawangan pula diketuai oleh Sdr Yahaya selaku Ketua Cawangan dan turut bersama Timbalan Ketua Cawangan, Setiausaha dan beberapa orang AJK Pas Cawangan.

Latar Belakang

Sdr Suhaimi adalah seorang aktivis Pas yang telah terlibat dalam kemalangan ketika memasang bendera untuk berkempen pada pilihanraya tahun 1999. Akibatnya, beliau lumpuh dan tidak dapat menjalankan kerja hariannya seperti biasa.

Sepanjang keadaannya yang begitu, beliau ada juga menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat. Pada permulaan, beliau menerima sebanyak RM300 sebulan, tetapi telah dikurangkan kepada RM150 sebulan. Hal ini amat menggusarkan beliau, kerana beliau tidak mempunyai sumber pendapatan yang lain.

Menurut beliau lagi, sikap ketua kampung di situ kurang membantu. Walaupun begitu, daripada luahan melalui perbualan petang tadi menunjukkan beliau seorang yang amat tabah dan tidak mengharapkan kepada bantuan itu semata-mata. Kelihatan dari tutur bicaranya, beliau tidak suka meminta-minta walaupun memang beliau layak untuk mendapat bantuan.

Kunjungan Pas melalui pimpinan kawasan kali ini berjanji akan merujuk perkara ini kepada pihak yang berwajib dan berjanji akan menguruskan serta mencari jalan bagi meringankan beban yang dihadapi oleh Sdr Suhaimi.

Sebelum bersurai, pihak rombongan telah menyampaikan sedikit sumbangan berupa wang tunai dan barang keperluan yang disampaikan oleh Setiausaha Pas kawasan dan Ketua Pas Cawangan. Sekitar jam 5.30 petang, majlis bersurai dengan bersalam-salaman serta bergambar kenangan.

Kepada yang berhajat menyumbangkan sebarang keperluan kepada Sdr Suhaimi, boleh berhubung dengan beliau di talian 017-6401201.

Keadaan Sdr Suhaimi yang bergerak menggunakan kerusi roda sahaja..

Pimpinan Pas menyantuni Sdr Suhaimi...

Menyampaikan sumbangan dan bergambar kenangan..

No comments: