Thursday, August 25, 2011

Taqwa Matlamat Mukmin BerpuasaAllah mengingatkan hambanya agar menunaikan puasa dengan penuh keikhlasan dan kesungguhan. Hal ini akan menatijahkan lahirnya sifat taqwa kepada Allah.

Janji Allah, seseorang yang bertaqwa nescaya akan diberi kemenangan oleh Allah SWT di dunia dan di akhirat.

Seterusnya, sebagai pemimpin, tidak kira sebagai pimpinan keluarga ataupun pimpinan masyarakat, sifat taqwa akan menjurus seseorang melakukan tindakan yang betul sebagaimana dikehendaki oleh Allah SWT demi mencapai redhanya. Hasilnya, seluruh masyarakat akan beroleh kesejahteraan.

Begitulah antara tazkirah yang disampaikan al Fadhil Ustaz Nik Abdul Hadi selepas selesai jamaah menunaikan Solat Sunat Tarawih di Surau Ehsaniah, Kg Rasau. Beliau menyampaikan tazkiran sempena majlis iftar dan penyampaian saguhati kepada fakir miskin dan saudara baru yang diadakan di perkarangan surau selepas Solat Maghrib.

Semua sumbangan disampaikan oleh YDP Pas Tg Malim, Tn Hj Aminuddin Zulkipli. Majlis juga turut dihadiri oleh Timbalan YDP, Naib YDP, Setiausaha, Tn Hj Junid dan barisan kepimpinan Pas kawasan dan Pas Cawangan Kg Rasau.


No comments: