Saturday, July 7, 2012

Manisnya Ibadah Puasa Bagi Yang Beriman

Kemanisan berpuasa hanya dirasai oleh orang-orang yang beriman. Orang yang beriman menanti-nanti kehadiran bulan yang dijanjikan dengan segala macam tawaran yang amat menguntungkan. Berlainan bagi orang yang fasik, yang telah mulai merasai resah apabila telah hampir tibanya Ramadhan.

Orang yang hatinya ikhlas berpuasa akan menatijahkan keuntungan baik dari segi zahir mahupun batin. Misalnya, orang yang berpuasa akan lebih sihat, dengan syarat memenuhi tuntutan dan adab berpuasa dan berbuka mengikut sunnah Rasulullah saw. Demikianlah antara tawjihad uang disampaikan oleh Tn Hj Baharuddin, Ketua Urusan Ulama' Pas Kawasan Tg Malim ketika menyampaikan kuliah Magrib di Masjid Slim Village sebentar tadi.

Seterusnya, beliau juga mengingatkan bahawa puasa bertujuan Mengekang hawa nafsu. Jika kita masih lagi melakukan pembaziran terutama ketika berbuka puasa, maka malanglah dan rigilah kerana berpuasa hanya mendapat lapar dan dahaga sahaja.

Selain itu, keikhlasan berpuasa akan menatijahkan seseorang mukmin itu diberi petunjuk dan dibimbing oleh Allah swt ke jalan yang benar. Ditunjukkan juga jalan bagi memilih pemimpin yang bertaqwa dan beramal soleh serta mampu memerintah sekalian manusia berdasarkan undang-undang Allah, yang dengannya mendatangkan kemakmuran dan keamanan negara.

Tn Hj Baharuddin menamatkan  kuliah sebaik sahaja masuk waktu Isyak lalu mengimami Solat Isyak.


1 comment:

Lee Al Peraki said...

Mohon admin membuat pautan blog saya di sini. Jazakallah.

http://rojakpasembor.blogspot.com/